Sångerska och sångpedagog

söndag 13 juli 2008

Populärmusik!

Popens grundare (..) sommarpratade just på p1 och efterlyste lyssnarnas tankar om vad god pop var! Jag mailade faktiskt! :P

Till Björn Ulveaus:

Mer generellt kan man kanske säga att vissa kriterier ska uppfyllas:



Det ska finnas ett intro som ger någon slags hänvisning om vad som komma skall. Det ska vara representativt. Ett dåligt intro kan förstöra en i övrigt bra låt!



Verserna ska inte på något vis endast användas som transportsträckor, kärlek och omsorg skall ägnas även åt dessa delar.



En brygga är inte nödvändig, kanske mest för traditionell schlagermusik (a la Waterloo och Värsta schlagern).



Refrängen ska vara catchy och lättmedsjungen. Bra pop vill man snabbt kunna sjunga med i. En poplåt som snabbt sjungs bland barn i lågstadieåldern är verkligen en bra poplåt i det avseendet. Jag bannlyser dock alla inslag av vissling, nannannnaaaa och annat som Per Gessle kan tänkas slänga in för att få ytterligare minuter att inkassera stimpengar på!



Ett stick är inte heller nödvändigt, det är roligare med något slags solo! En skrikande gitarr är coolare.



För att låten riktigt ska slå kan man se till att det finns ett slut och inte en "fadening", allt för att underlätta alla hobbymusikers försök att spela låtarna!



Om man verkligen vill skapa riktigt bra pop tycker jag att man ska våga använda sig av lite annorlunda ackordsföljder, inte bara T, tp, S, D7 och tillbaka till T. Våga testa lite nya grepp och instrument!

Inga kommentarer: